Да подминем асансьора!

Калоян Асенов 05.06.2015 г.

5 юни е Европейският Ден без асансьори (No Elevators Day).

Идеята е да се затворят символично част от асансьорите и ескалаторите в обществени и частни сгради, за да се обърне внимание на хората към сериозния проблем на обездвижеността.

От тази година, чрез сдружение „BG Бъди активен“, в проявата се включва и България. Събитието е част от най-голямата обществена кампания за физическа активност NowWeMOVE, която у нас се провежда под надслов „Да раздвижим България“. В различни сгради в Европа и България ще бъдат забравени асансьорите, поне за ден. Новата европейска инициатива се провежда за първи път.

Чиновниците ще слизат и ще се качват само по стълбите, докато достъпът до асансьора ще бъде осигурен за хора с увреждания, с намалена подвижност и заболявания, както и за тези, които не желаят да участват.

Целта на кампанията е да промотира физическата активност и да фокусира общественото внимание върху нея. Да се демонстрира колко лесно може да бъдем физически активни дори и на работното място. Изкачването по стълбите не изисква никакви средства, специална екипировка или подготовка. Когато се прави, увеличава шансовете за по-дълъг живот и влияе добре на тонуса на човека. "Изкачи един етаж, свали 2,7 кг. за година“, призовават инициаторите.